1 Ekim 2008'den sonra 18 yaşını doldurup liseden mezun olan kız çocukları, üniversiteye devam edemezlerse sağlık hizmetlerinden yararlanamayacak.
Sosyal güvenlik alanında köklü değişikler getiren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun hükümleri geçen zamanla birlikte daha fazla kişinin hayatını etkiliyor.
1 Ekim 2008'de uygulanmaya başlanan genel sağlık sigortası, sigortalıların bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerinin hak sahipliği yeniden düzenlendi. Yapılan düzenlemeyle, 18 yaşını dolduran kız çocuklarından eğitimlerine devam etmeyenlerin anne ve babalarının bakmakla yükümlü olduğu hak sahibi olarak sağlık yardımlarından yararlanma hakkı kaldırıldı.
Düzenleme dolayısıyla yasanın etkilediği son kesim bu yıl liseden mezun olan kızlar oldu. Buna göre, 1 Ekim 2008'den sonra 18 yaşını doldurup 2008-2009 eğitim-öğretim yılında liseden mezun olan kız çocuklarının üniversite sınavında alacağı sonuç, anne ve babalarının sigortalılığından doğan sağlık haklarının devam edip etmeyeceğini belirleyecek. Yani, ÖSS'de alınacak sonuç, kızların sadece eğitim alanındaki geleceklerine değil, sosyal güvenlik alanındaki geleceklerine de yön verecek.
Bu kapsamdaki kız çocukları sınavda başarısız olur, üniversiteye devam edemezlerse anne ve babalarının bakmakla yükümlü olduğu hak sahibi olarak sağlık hizmetlerinden yararlanamayacak.
Kız çocukları, 18 yaşını doldurduktan sonra da eğitime devam etmeleri halinde ise erkek çocuklarında olduğu gibi ortaöğretimde 20 yaşına, yükseköğretimde 25 yaşına kadar anne ve babaların üzerinden sağlık hizmeti alabilecek.
Sınavda başarısız olan kız çocuklarını bu kez 4 seçenekli ''sosyal güvenlik tercihi'' bekleyecek. Anne ve babasının güvencesinden, 18 yaşını tamamlayarak çıkan kız çocuklarının sağlık hizmeti alabilmek için ''primleri kendileri ödeme'', ''sigortalı biriyle evlenme'', ''iş bulup çalışma'', ''yoksul olduğunu kanıtlama'' seçeneklerinden birini değerlendirmeleri gerekecek.
Kaynak : İnternet Haber